De ultieme woondroom

Bouwnieuws

De ultieme woondroom SPACE‑S is een nieuw wooncomplex op Strijp‑S, waar nu nog hard aan wordt gebouwd. Maar de bewoners kennen elkaar al goed, omdat ze zelf vanaf het eerste ontwerp mochten meedenken. Het resultaat? Ruim vierhonderd woningen waarvan de bewoners al bijna vrienden zijn voordat ze de sleutel van hun huis in handen hebben.


“Ik ben zelf filmmaker en Strijp‑S trekt creatieve mensen aan”, legt Arantja Rosalina (26) uit. “Daarom wilde ik eigenlijk altijd al op Strijp‑S wonen en hield ik alles in de gaten wat daar gebeurde. Zo hoorde ik ook over het nieuwbouwproject SPACE‑S en ik was meteen enthousiast.” Rosalina reserveerde in september 2014 al een van de 21 beschikbare appartementen mét werkruimte en zal rond eind november een van de eerste bewoners van SPACE‑S worden.

 

Tejo Verdonschot (66) wordt een van haar buren. “Ik ging elke maand naar de FeelGood Market op Strijp‑S en zag daar zo”n drie jaar geleden een keer een kraam staan van SPACE‑S. Ik was net gescheiden en op zoek naar een nieuwe woning. Het concept van Space‑S sprak mij meteen aan, dus ik ben toen naar de eerstvolgende bijeenkomst over het project gegaan en heb daarna zo snel mogelijk een groot appartement gereserveerd.”


"Ik wilde eigenlijk altijd al op Strijp‑S wonen en ik hield alles in de gaten wat daar gebeurde."

Niet standaard

Inmiddels zijn alle 61 lofts in het complex gereserveerd en zijn er nog slechts drie van de honderdveertig appartementen beschikbaar. Voor studenten zijn er nog maar dertig van de 86 kamers vrij en 23 van de 53 net iets grotere studio”s. De woon‑werkruimtes, zoals die van Rosalina, zijn bijna allemaal weg. En ook de 41 appartementen voor begeleid wonen zijn allemaal gereserveerd. Het concept van SPACE‑S is dan ook erg uniek.

Specificaties SPACE‑S

 

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Woonbedrijf

Stedenbouwkundig model + openbaar gebied: Urhahn Urban Design

Architect ‑ gebouwen: INBO

Bouwteampartner: Stam + De Koning

 

Planning

Start ontwerp: eind 2012

Definitief ontwerp: gereed (begin 2015)

Vergunning: verleend (april 2015)

Start bouw: juni 2015

Oplevering: tussen oktober/november 2016 en eerste kwartaal 2017

In 2012 kocht woningcorporatie Woonbedrijf een stuk grond van 30.000 vierkante meter tussen de Torenallee en NatLab op Strijp‑S. “We hadden ruimte voor zo”n vierhonderd woningen, maar we wilden niet zomaar standaard nieuwbouwwoningen bouwen”, vertelt Angelique Bellemakers, districtsmanager Strijp van Woonbedrijf. “We wilden graag iets toevoegen, echt een nieuw stukje stad creëren. Maar weten we eigenlijk wel wat de bewoner wil als deze het zelf zou mogen bepalen? Dat vroegen we ons af.”

 

Om daarachter te komen, riepen ze via Facebook mensen op om hun woondroom te delen en zo mee te denken over de invulling van het grote bouwveld op Strijp‑S. “Het aantal reacties via Facebook overtrof onze stoutste verwachtingen”, bekent Bellemakers. “Samen met geïnteresseerde bewoners hebben we via verschillende bijeenkomsten het DNA van SPACE‑S vastgelegd waarmee de stedenbouwkundig architect aan de slag kon.”

Foto artikel

Relaties

Wat is dat DNA dan precies? Zowel Rosalina als Verdonschot geven aan dat het sociale en groene aspect van het project hun erg aanspreekt. “Door de verschillende bijeenkomsten en werk‑ groepen, leer je je buren al kennen voordat de eerste steen is gelegd”, zegt Rosalina. Het nieuwbouwproject trekt allerlei soorten mensen aan. Van jong tot oud en van gezinnen tot studenten en alleenstaanden. Maar iedereen heeft iets met creativiteit en met maatschappelijk belang. “Zo is er een groep mensen die al een paar keer op het terrein heeft gekampeerd. En hebben we besloten dat we iets meer huur betalen, zodat de mensen die begeleid wonen tegen betaling op het terrein kunnen werken. Zij gaan bijvoorbeeld deels de groenvoorzieningen bijhouden”, legt Rosalina uit.

 

Verdonschot heeft een voortrekkersrol in de werkgroep die over het groene buitengebied gaat, zoals het dakterras waar kruidentuintjes komen en het plantsoen tussen de gebouwen in. “Ik heb altijd iets met tuinieren gehad. Ik ben ook niet voor niets vrijwilliger bij de Jeugd Natuurwacht in Sint‑Oedenrode, waar we bijvoorbeeld nestkastjes bouwen met jongeren tot twaalf jaar. Die gaan we in de openbare ruimte van SPACE‑S waarschijnlijk ook plaatsen, net als een insectenhotel.”

Rosalina denkt dat de bewoners van SPACE-S levendigheid gaan brengen

Rosalina denkt dat de bewoners van SPACE‑S levendigheid gaan brengen

Ook het hele concept van mee mogen denken en het contact met zijn toekomstige buren vindt hij interessant. “We komen elke maand bij elkaar om dingen te bespreken en dan pikken we vaak ook samen even een terrasje. Hartstikke gezellig.” Volgens Rosalina zijn er zelfs al twee relaties voortgekomen uit de voorbereidende bijeenkomsten. “Wat eigenlijk wel jammer is, want die mensen moeten nu uit het project stappen omdat ze een groter huis nodig hebben”, lacht ze.

Matspunten

Bij SPACE‑S bepaalt niet de inschrijftijd de toewijzing van een woning, maar je betrokkenheid. Na inschrijving voor SPACE‑S komt elke toekomstige bewoner terecht op een ‘Matslijst’. Bewoners kunnen Matspunten verdienen met hun inzet en ideeën. Hoe meer matspunten, hoe meer voorrang. Matspunten kunnen op de volgende manieren bijeen gesprokkeld worden:

 

  • Aanwezigheid bij bijeenkomsten
  • Bijdragen op de Facebook‑pagina van SPACE‑S
  • Met deelname aan een Workspace. Dit zijn kleine groepjes die zich aan een bepaald onderwerp (zoals de Dutch Design Week of de wasruimtes) verbinden.
  • Door in overleg een Do‑It‑Yourself‑initiatief op te zetten of door langdurig deel te nemen aan zo’n initiatief. Zoals bijvoorbeeld de Mazzelkring (waarin tijd, diensten en voorwerpen tussen bewoners geruild kunnen worden).

Voorbeeldfunctie

Dat SPACE‑S met zijn mix van bewoners die zelf hebben bijgedragen aan de vormgeving van de gebouwen en de buitenruimtes goed op het creatieve en ondernemende Strijp‑S past, is wel duidelijk. Maar wat voegt SPACE‑S toe aan zijn omgeving? Volgens Bellemakers brengt het in elk geval een sterk voorbeeldproject voor woningbouwontwikkeling naar Strijp‑S met een hechte community van bewoners. Daarnaast krijgt SPACE‑S een buurthuis waar iedereen welkom is, ook mensen die iets verderop wonen. Rosalina denkt dat de bewoners van SPACE‑S ook levendigheid gaan brengen. “Strijp‑S leeft nu nog wel erg op mooi weer en leuke evenementen. Als wij er wonen, wordt het meer een echte wijk.”

Share dit artikel:

Verder lezen