Sint Lucas op Strijp‑S

Bouwnieuws

Na de zomervakantie, op 4 september om precies te zijn, groeit de Strijp‑S Community van de een op de andere dag met meer dan 1500 bewoners. Pardon? Ja, meer zelfs. Aan het begin van het nieuwe schooljaar betrekken bijna 2000 leerlingen en 175 medewerkers van de Eindhovense vestiging van de ‘creative community’ SintLucas hun nieuwe onderkomen in het voormalige Natlab. Een geweldige opsteker voor heel Strijp‑S en zeker voor de lokale horeca op loopafstand van de school. Een gesprek met Ben Oligschlager, directeur MBO SintLucas.


SintLucas biedt onderdak aan 450 VMBO‑ en zo’n 1500 MBO‑leerlingen in de leeftijd van 12 tot pakweg 22 jaar. Die zullen er overigens nooit allemaal tegelijk zijn, want ze moeten ook stage lopen en afstuderen op locatie. De school heeft vestigingen in Boxtel en Eindhoven. Op Strijp‑S zullen vooral leerlingen gehuisvest zijn die iets met media doen. Denk aan gamedevelopers en ‑artists, interactieve AV producers, media managers, etc.

  

Eigen onderwijsvisie

Oligschlager: “In ons oude schoolgebouw zaten we relatief geïsoleerd, maakten we fysiek geen deel uit van de creatieve gemeenschap. De plaats en het ontwerp van de nieuwbouw zijn gericht op verbinding. We hebben onderwijs‑kundig gezien grote stappen gezet de afgelopen jaren. Oude inzichten losge‑laten en nieuwe ontwikkeld. Maar onze oude locatie blokkeerde die vernieuwing. Ons onderwijsconcept is gericht op verbinding met het creatieve bedrijfs‑leven. En dat is op Strijp‑S volop aanwezig. In de nieuwe onderwijsvisie staan begrippen als ‘co‑creatie, een contextrijke omgeving en vervulling van ambities’ centraal.

Ik zou alle ondernemers op Strijp-S willen oproepen: ‘Loop binnen en kijk wat we samen kunnen ondernemen’

Ik zou alle ondernemers op Strijp‑S willen oproepen: ‘Loop binnen en kijk wat we samen kunnen ondernemen’

En die visie kunnen we op Strijp‑S straks veel beter waarmaken. We gaan van een woonwijk naar het hart van de creatieve samenleving in Eindhoven en daar willen we nadrukkelijk deel van uitmaken. We beschikken zelf over een prachtige theaterzaal en werken ook nu al samen met toekomstige buren als Plaza Futura, Baltan Laboratories, BROET en MU. We hopen dan ook dat ons binnenplein een ontmoetingsplek wordt voor alle creatieve geesten uit de buurt. Leren gebeurt voor een deel nog in school maar eigenlijk is dat achterhaald, leren gebeurt overal. Natuurlijk moeten studenten leren, maar dan vooral om hun eigen opleiding vorm te geven.

 

Op historische bodem

De opleiding in Eindhoven is nogal digitaal georiënteerd en ook daarom hebben we destijds heel bewust gekozen voor Strijp‑S. Want waarom zou je geen gebruik maken van dat wat er al is: een historisch gebouw en een wijk met maar liefst 750 bedrijven en bedrijfjes, veelal in de creatieve sfeer. Wij denken in deze bruisende omgeving iets toe te kunnen voegen als “makers”, of je dat nou op z’n Engels of z’n Nederlands uitspreekt.

Foto artikel

De nieuwbouw toont ook respect voor het verleden; veel van de 100 jaar oude Natlab gebouwen is bewaard gebleven en –vergis je niet‑ ook toen al wist directeur Gilles Holst waar creatieven behoefte aan hebben. Zijn eerste van de tien huisregels luidde: ‘Geef medewerkers veel vrijheid en aanvaard hun eigenaardigheden’. En daar is niet zoveel in veranderd. Alleen zetten we nu vooral in op personality (toekomstgerichte vaardigheden en loopbaan) en creativity (gericht om out‑of‑the‑box te kunnen denken). Elke student begint hier met een brede oriëntatie, een creatieve speeltuin om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Een speeltuin bestaat ook niet uit alleen maar schommels of glijbanen… Dat proberen we in het gebouw terug te laten komen. Zo’n groot plein bijvoorbeeld is bedoeld voor ontmoeting met studenten onder elkaar en met mensen van buiten. Daarnaast hebben we fotostudio’s, videostudio’s, print‑ en sign‑faciliteiten en een theaterzaal waarin we ons graag aan de omgeving presenteren.

Bekend met Strijp‑S

We zijn overigens niet helemaal nieuw op Strijp‑S. Zo zijn er al twee studio’s gevestigd die een relatie met SintLucas hebben: Grow in het Videolab wordt bemand door oud‑studenten die met behulp van de school hun eerste stappen zetten als zelfstandig ondernemer. En onder het Strijps bultje in het buurthuis is Studio Kruid gevestigd, een groep studenten die werkt in en voor de buurt, bij wijze van alternatief leer‑traject. En dan hebben we natuurlijk ook veelvuldig samengewerkt met MU op allerlei onderwijs en onderzoekstrajecten. Bijvoorbeeld via reversed mentoring. Een project waarbij ouderen leren van jongeren en vice‑versa. Daarnaast hebben onze studenten werkplekken in het GameLab en bij Founded by all.

 

Creative Lab Brainport

Een volledig nieuw initiatief vormt Creative Lab Brainport. Dat is een samenwerkingsverband tussen diverse opleidingen enerzijds (SintLucas, Fontys en Avans) en het regionale bedrijfsleven anderzijds. Gestimuleerd door Brainport kan het MKB de uitdagingen voor de toekomst bij onze studenten neerleggen die er vervolgens echt werk van maken. Onze regio staat bekend om zijn innovatieve slagkracht en dan mogen we de creatieve maakindustrie niet uit het oog verliezen. Ik zou alle ondernemers op Strijp‑S willen oproepen: ‘Loop binnen en kijk wat we samen kunnen ondernemen’.

Foto artikel

Mobiliteit

Misschien dat bewoners zich zorgen maken over de toenemende drukte, maar we zijn goed voorbereid. We hebben een ruime fietsenkelder en ook een aantal parkeerplekken gereserveerd op het parkeerterrein achter het Strijps bultje. We zijn ook heel blij met de uitgebreide OV mogelijkheden. Per bus en per trein zijn we nu echt goed bereikbaar. Het brengt zelfs onze twee locaties in Eindhoven en Boxtel dichter bij elkaar. Waar je vroeger minstens een half uur onderweg was, trein je nu in 12 minuten van station Boxtel naar Strijp‑S. Zo verbinden we ook onszelf.”

 

Nieuwsgierig?

De officiële opening van het nieuwe SintLucas vindt plaats tijdens de Dutch Design Week. Maar ook daarna is er alle gelegenheid om het gebouw te bewonderen. Dat kan tijdens reguliere Open Dagen of gewoon door binnen te lopen.

Share dit artikel:

Verder lezen